tr

Yaş Küçüklüğüne Dayalı Evlenmeye İzin

24.09.2022
6
Yaş Küçüklüğüne Dayalı Evlenmeye İzin

Yaş küçüklüğüne dayalı evlenmeye izin hakkında bilgiler vereceğiz. Evlilik resmi işlem kapsamından olduğundan kişilerin evlenecekleri erginlik yaşı 18 yaştır. 17 yaşını dolduran erkek ve kadınların vasi ya da veli izinleri bulunuyorsa evlilik yapabilir. Türk Medeni Kanunu’nun 124.maddesi gereğince; “Erkek ve kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” İbaresi bulunur. 17 yaşını doldurmuş kişilerin evlilik yapmaları adına hâkim kararı gerekmez. Evlilik ile alakalı yapılacak olan başvurularda yasal temsilcilerinin izin konusunda beyan vermesi yeterlidir.

Hâkim Kararıyla Evlenme Yaşı

Türk Medeni Kanunu’na göre belirlenmiş olan olağanüstü evlenme yaşı 16’dır. Medeni Kanunu’nun 124/2.maddesi gereğince; Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.”

Kanunda yapılan düzenlemelerde de görüleceği gibi, 16 yaşını dolduran kadın veya erkekler sadece önemli ve olağanüstü nedenlerin oluşumlarında hâkimin izin vermesiyle evlenebilir. Bu tarz durumlarda sadece yasal temsilci izni yetmez. Önemli ve olağanüstü durumların hepsi kanun nezdinde belirlenmiştir.

  • Evlilik izni isteyen kişilerin akrabaların tarafınca bakılması
  • Evlilik izni isteyen kişilerin düzenli yaşamının bulunmaması
  • Evlilik izni isteyen kişilerin evlilik yaparak başkalarına karşı olan bağımlılıklarından kurtulacak olması önemli nedenler arsında yer alır.

Olağanüstü Durum Evlenme Yaşı

Türk Medeni Kanunu’nun 124.maddesine göre hâkim tarafınca olağanüstü durumlarda ciddi düzeyde sebep olması durumuyla 16 yaşını dolduran kadın veya erkeğin yasal şekilde evlilik yapabilmelerine izin verilir. Bu tarz evliliklerde hâkim baba, anne ya da yasal vasiyle görüşme yapar. Yasal şekilde evliliğin yapılması adına tüm normal şartlara yaşı uygun olmayan kişi ergin sayılmayacaktır. Ancak olağanüstü durumun meydana gelmesinden kaynaklı kanun kapsamında izin verilir. Olağanüstü evlilik konusunda yaş ile alakalı belirlenen küçüğün kendi rızasının varlığı, küçüğün yasal temsilcisinin rızasının varlığı, küçüğün mümeyyiz olması, 16 yaşının doldurması şartlarına kesinlikle dikkat edilmesi gerekir.

Evlenme Yaşı ve İzin Davası Nasıl ve Hangi Mahkemede Açılır?

Evlenme yaşı konusunda açılacak olan davalar, Türk Medeni Kanunu’nun yer alan düzenlemelere tabi tutulur. Kanun önünde reşit sayılmadıkça evlenilmeyeceğinden ya da evlenilse bile geçersiz sayılacağından kaynaklı 17 yaşından daha büyük ve 18 yaşından küçük kişiler, sadece anne, baba ve vasilerinin izni sayesinde evlenebilir. Bunun yanı sıra 16 yaşından daha büyük 17 yaşından daha küçük olan kişiler de yalnızca önemli nedenlerin var olması halinde mahkemeden evlilik ile alakalı izin talep edebilirler. Hukuk sistemimize göre bu tarz davalar Aile Hukuk Mahkemesinde görülür. Davanın evlenmeye izin isteyen kişinin ikametgâh yerindeki Aile Mahkemesinde açılması önemlidir. Bu dava hasımsız dava olarak nitelendirildiğinden davaya ait dilekçenin sunulmasında davalı gösterilmesine gerek bulunmaz. Google ile sitemize ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?