tr

Sözleşme İhlali Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Davaları

20.04.2022
19
Sözleşme İhlali Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Davaları

Sözleşme İhlali Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Davaları ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. Sözleşme ihlali ya da sözleşmede aykırılık durumu nedeniyle maddi ve manevi tazminat davası, Borçlar Hukuku kapsamında incelenen alım satım sözleşmesi, gayrimenkulün satış vaadi veya tarafların arasında bulunan farklı bir sözleşmenin; eksik şekilde ifa edilmesi, taraflardan herhangi bir tanesinin gerekli yükümlülükleri yerine getirmemesi ve hukuka aykırı biçimde fesh edilmesi sonucunda ortaya çıkan tazminat hakkıdır. Sözleşme kapsamında borçlu kişinin borcunu ödememesi halinde borca aykırılık durumu meydana gelir. Borca aykırılık yapan sözleşme tarafı, yaptığı davranıştan kaynaklı olarak karşısındaki kişinin zararını tazmin etme konusunda yükümlüdür. Yükümlülüğü sonucunda meydana gelen sorumluluğa borca aykırılıktan doğan sorumluluk ismi verilmiştir. Sözleme ihlali sebebiyle tazminat davalarında çoğu zaman manevi tazminat üstünde yoğunlaşılır.

Sözleşme İhlali Nedeniyle Tazminat

Borçlar Kanunu’nda sözleşmeye aykırılık durumundan meydana gelen ihtilaf nedeniyle manevi tazminat ödemesi yapıldığına dair hüküm bulunmaz. Sözleşmeye ya da borca yapılan aykırı davranışın, sözleşmedeki alacaklının kişilik haklarını ciddi düzeyde zedelemesi ihtimalindedir. Örneğin;

  • Bir kişi silahlı saldırı sonucunda yaralanmış, hastaneye kaldırılmış ve ameliyat olmuştur. Günlerce hastanede tedavisini yatılı şekilde görmüştür. Silahla yaralama yapan kişi hastanede yatan kişinin masraflarının ödenmesi için maddi tazminat davası açabilir.
  • Bunun yanı sıra hissettiği elem, üzüntü için de manevi tazminat davası açabilir.

Sözleşme taraflarından herhangi bir tanesi sözleşmenin yüklediği yükümlülükleri yerine getirmediğinde karşı tarafın müspet ve menfi zararını karşılaması gerekir. Sözleşmeler taraflara borç yükleyen edimlerdir. Sözleşmeden kaynaklı borcun temerrüde düşmesi durumunda ortaya çıkan sonuçlar kanun nezdinde düzenlenmiştir. Sözleşme ihlali sebebiyle borcun temerrüde düşmesi alacaklıya seçim hakkı doğurur. Bu haklar arasında;

  • Alacaklı kişi borcun olduğu gibi hepsini isteyerek gecikme tazminatı da isteyebilir.
  • Alacaklı borcun ifa edilmesinden vazgeçebilir ve uğradığı müspet zarar konusunda tazminat isteyebilir.
  • Alacaklı yapılan sözleşmeden vazgeçerek menfi zararlarını talep edebilir.

Karşılıklı yapılan sözleşmede taraflardan herhangi bir tanesi temerrüde düştüğünde, karşı taraf borcun kapatılması adına uygun süre verebilmektedir. Hatta bu süre hâkimden de istenebilir. Verilen süre içinde borçlu borcunu ifa etmemişse alacaklı borcun ödenmesini ve oluşan gecikme nedeniyle tazminat isteyebilir.

Sözleşme İhlali Nedeniyle Manevi Tazminat Davası Şartları

  • Sözleşmeye aykırı davranışın bulunması
  • Borca aykırı davranışın bulunması
  • Borcun getirdiği yükümlülüğün ifa edilmemesinden kaynaklı oluşan kusur
  • Uğranılmış zararla sözleşme ihlali olarak belirlenen davranışın arasında nedensellik bağı
  • Yapılan aykırı davranışın kişilik haklarını zedelemesi

Sözleşme ihlali sebebiyle açılan manevi tazminat davalarının hukuk geçerlik içermesi, tarafların arasında hukuk açısında geçerli sözleşmenin varlığı, sözleşmeye ihlal durumu ve bunlardan kaynaklı alacaklının kişilik haklarının ihlal edilmesi gerekir.

Sözleşme İhlali Nedeniyle Maddi Ve Manevi Tazminat Davaları ile alakalı içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bunlar gibi konulara ulaşım sağlamak için sitemiz üzerinden veya Google arama motoru üzerinden arama sağlayabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?