tr

Ortak Hayatın Yeniden Kurulmaması Nedeniyle Boşanma

18.05.2022
20
Ortak Hayatın Yeniden Kurulmaması Nedeniyle Boşanma

Ortak hayatın yeniden kurulmaması nedeniyle boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun 166/ 4. Maddesi gereğince “Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.”

Medeni Kanununu kapsamında yapılan bu düzenlemenin amacı, ortak yaşamı sürdürmekte ve kurmakta anlaşmazlık yaşayan, öncesinde boşanma amacı olan ve uzun zaman birlikte yaşayamayan eşlerin evliliklerinin hukuksal açıdan sonlandırılmasıdır.

Ortak Hayatın Yeniden Kurulması Nedeniyle Boşanma Şartları

Açılan Davanın Ret Edilmiş Olması Gereklidir.

Bu tarz boşanmalarda daha önceden açılan bir boşanma davası ve bu davanın ret edilmiş olması gerekir. Önceki boşanma davasının sebebi ve neden ret edildiği önem taşımaz. Feragatle sonuçlanan davalarda bu sınıfa girer.

Ret Kararından Sonra En Az Üç Sene Geçmelidir.

Eşlerin arasında önceden açılan ve ret edilen davanın kesinleşmesinden sonra 3 sene geçmesi gerekir. Davanın üzerinden 3 senelik süre geçmeden tekrardan boşanma davası açılması mümkün olmaz.

Ortak Hayatın Tekrardan Kurulamamış Olması Gerekir.

Eşlerin daha önce açtığı davanın ret edilmesinden sonraki 3 senelik zaman diliminde ortak hayat kuramamaları gerekir. Bu zaman diliminde ortak çocuklar için bir araya gelmek ortak yaşamı sürdürmek anlamına gelmez. Ortak yaşamın yeniden kurulması adına fiilen ve devamlı evliliğin sürdürülmesi gerekir.

Hak Düşürücü Sebepler ve Zamanaşımı Süresi

Boşanma davasının ret edilmesinden sonra 3 senelik sürenin dolması durumunda hak düşürücü sebep bulunmaz. 3 senelik sürenin sona ermesiyle zamanaşımı ile alakalı herhangi bir sınırlama bulunmaz.

Görevli ve Yetkili Mahkeme

Eşlerin daha önce açtığı boşanma davasının ret kararının kesinleşmesinden sonraki 3 sene sonunda başvuru yaparak tekrardan açacakları boşanma davası Aile Mahkemesinde açılır. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerde yetkili ve görevli Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Dava Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

  • Dilekçe Aile Mahkemesi ya da Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben yazılır.
  • Eşlerin adresleri açık şekilde yer almalıdır.
  • Boşanma talebi detaylı şekilde açıklanmalıdır.
  • İlk boşanma kararının üstünden 3 sene geçtiği ve tekrardan boşanma sebeplerine yer verilmelidir.
  • Medeni Hukuki mevzuata atıf yapılması gerekir.
  • Cevap ile alakalı süreye yer verilmelidir.
  • Sonuç kısmında diğer istek ve taleplere yer verilmelidir.

Dava Ne Kadar Sürer?

Ortak yaşamın tekrardan kurulmaması nedeniyle açılan boşanma davalarında sonuca ulaşmak davanın genel özelliklerine bağlı şekilde uzun ya da kısa sürer. Anlaşmalı boşanma davalarındaki gibi nafaka, tazminat, velayet ve diğer detaylar konusunda anlaşma sağlamaları durumunda boşanma hızlıca gerçekleşir. Tarafların anlaşma sağlayamamaları dava süresini uzatır. Ortak hayatın yeniden kurulmaması nedeniyle boşanma gibi daha pek çok içeriğimize Google ile ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?