
Nişanın bozulması nedeniyle manevi tazminat hakkında bilgilendirmeleri tarafınıza yapacağız.Evlilik birliğinin kurulum işleminden önce iki tarafın arasındaki ilişkiye nişanlılık adı verilebilir. Ülkemizde bulunan örf ve adetlerde evlenmeden önce kişiler nişanlanır. Bu durum zaman içinde kanunlara da yansımıştır. Kanunda nişanlılık konusunda düzenlemeler yapılmıştır. Türk Medeni Kanunu’nun 118.maddesinde;
- “Nişanlanma evlenme vaadiyle olur.” Şeklinde ibare bulunur.
Nişanın bozulmasından kaynaklı oluşan sorunların neler olabileceği ve bu sorunların sonucunda olabilecekler de kanun nezdinde düzenlenmiştir. Nişan bozulmasından kaynaklı olarak iki taraf manevi ve maddi anlamda kayıplar yaşayabilir. Türk Medeni Kanunu’nun 120 ile 121. Maddesinde nişanın bozulmasından dolayı oluşabilecek maddi ve manevi tazminat düzenlenmiştir.
Manevi Tazminat
Nişanın bozulmasından kaynaklı olarak tarafların manevi tazminat talep edebilmeleri adına belli başlı şartların oluşması gerekir. Bu şartlar arasında;
- Nişanlılık durumu tek tarafın beyanı sonucunda sona ermelidir. Nişanın bozulması tazminatta ön koşuldur.
- Nişanı bozulmuş olan kişinin kişilik haklarına ihlal meydana gelmelidir.
- Nişanı bozan kişide kusur olması gerekir.
- Manevi tazminat isteyen kişinin nişanın bozulmasında kusuru bulunmamalı ya da diğer tarafa göre kusuru az olmalıdır.
- Kusur ve zarar arasında illiyet bağının bulunması gerekir.
- Manevi tazminat davasını sadece nişanlı olan kişiler açar.
- Nişanın bozulmasından kaynaklı olarak kişilerin onurunda zedelenme meydana gelmiş olmalıdır.
Tarafların anne ya da babaları manevi tazminat talebinde bulunamaz. Bu hak kişilere sıkı sıkı bağlı olan bir haktır. Kısıtlılar ya da küçükler yasal temsilcilerinden izin almadan dava açabilir. Hakimler çoğu zaman manevi tazminat davasında belli miktarda para olarak manevi tazminat takdirinde bulunur. Bundan dolayı açılabilecek olan davada zamanaşımı süresi bulunur. Manevi açıdan açılan davada tazminat tutarının belirlenmesi adına hâkim takdir hakkı kullanımıyla tayin yapar. Tarafların sosyal ve ekonomik durumları, kültürel özellikleri konusunda belirlemeler yapılır. Dava açan nişanlının ölmesi sonucunda mirasçılara dava açma hakkı doğmaz.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Nişanın bozulmasından kaynaklı açılacak olan manevi tazminat davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. İki tarafın arasında kurulan nişanlılık bağı Aile Hukuku’ndan doğar. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile Mahkemesi olarak davada görev alır. Hukuk Muhakemeleri Kanununca manevi tazminat davalarında yetkili olan mahkeme davalının ikametgâhındaki mahkemedir.
Nişanın Bozulması Nedeniyle Manevi Tazminat Davasında Zamanaşımı
Nişanın bozulmasından dolayı açılacak olan manevi tazminat davalarında zamanaşımı süresi nişanın bozulma tarihinden itibaren 1 senedir. Google ile sitemize ulaşabilirsiniz.