tr

Nafaka Arttırım Davası

01.06.2022
7
Nafaka Arttırım Davası

Nafaka arttırım davası, ekonomik durumların değişmesinden dolayı nafaka alacaklısının, nafaka ödeme konusunda yükümlü olan kişiden nafakanın arttırılması talep için açtığı davaya denir. Davada nafaka ödemesi yapan kişinin maddi açıdan durumunun olumlu yönde ilerlediğini kanıtlayan belgelerin varlığı gerekir. Nafaka alacaklısı haklı nedenlere dayanarak nafaka artırım talebini oluşturmalıdır. Nafaka çeşitleri 4 adettir.

  1. Yoksulluk nafakası
  2. Tedbir nafakası
  3. Yardım nafakası
  4. İştirak nafakası

Mahkemece hüküm edilmiş olan nafaka tutarı kesin hüküm teşkil etmez. Nafakanın tutarının değişen koşullar dahilinde artması mümkün olan bir durumdur. Nafaka artırımı için öncesinde hüküm edilen nafaka olmalıdır. Artırım talebinde bulunan kişinin haklı gerekçeleri dayanak göstermesi de önemlidir. Sunulan gerekçeler duruma ve kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir. Bu gerekçelerin değerlendirilmesi tamamen hâkim takdirindedir.

Nafaka Artırım Davası Şartları

Çocuğun velayetini alan kişi ona bakmak, barındırmak ve beslemekle yükümlüdür. Velayetin almayan eş çocuğun eğitim ve bakım konusundaki masraflarını kendi mali gücü oranında karşılamakla yükümlüdür. Nafaka artırımı konusunda açılacak olan davada hâkimin dikkat ettiği belli başlı noktalar bulunmaktadır.

  • Nafaka alacaklısı kişinin belli başlı ihtiyaçlarının artması
  • Alınan nafakanın var olan giderleri karşılayamaması
  • Nafaka ödeyen kişinin ekonomik açıdan gücünde artış olması

Türk Medeni Kanunu’nun 176 ile 300.maddesi gereğince nafaka artırım davası açan kişiler mahkemeden ilerleyen senelerde nafaka artırımı konusunda artış oranı belirlenmesini isteyebilir.

Nafaka Artışı Neye Göre Belirlenmektedir?

Türk Medeni Kanunu’nun 176.maddesinin 4.fıkrası gereğince “Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyet gerektirdiği hallerde ıradın arttırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.” Nafakanın artış tutarı Yargıtay’ın kararı dahilinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı ÜFE oranına göre belirlenmektedir.  Bu oranlar değişebilir oranlardır. Ekonomik açıdan oluşan şartlara bakılarak ÜFE oranlarının üstünde artırım kararı verilebilmektedir.

Nafaka Artırım Davası Ne Kadar Sürer?

Açılacak olan dava karmaşık yapıya sahip değildir. Dava ne kadar sürer konusunda net bir cevap vermekte mümkün değildir. Ortalama olarak 6 ila 10 aylık sürelerde dava sonuçlanır. Dava süresini mahkemenin yoğunluğu, dava prosedürleri, davanın genel kapsamı gibi birçok etken etkiler.

Anlaşmalı Boşanmadan Sonra Nafaka Artırım Davası

Anlaşmalı boşanma davalarında fer’i nitelik taşıyan sonuçları taraflar belirler. Nafaka da bunların içinde yer alır. Anlaşmalı boşanma davalarında da nafaka konusunda sonradan artırım davası açmak söz konusu olabilir. Kişilere değişkenlik gösteren maddi şartlar dahilinde davaya başvurabilir.

Davayı Kimler Açabilir?

Nafaka alacağı hakkı bulunan kişiler tarafından açılabilir. Bunun yanı sıra hukuki açıdan dava işlemlerini tek başına yürütemeyecek olan küçüklerin nafaka artırımı konusunda ihtiyacı olabilir. Velayet hakkını alan eş çocuğu adına dava açabilecektir.

Davada Görevli- Yetkili Mahkeme ve Süreler

Nafaka artırımı konusunda görevli olan mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemeleri özel ihtisas mahkemesi olarak karşımıza çıktığından her yerde kurulmaz. Nüfusu 100 bin ile altında kalan şehirlerde mahkeme kurulmaz. Bu şehirlerde görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Davada yetkili mahkeme davalının yerleşim yeri mahkemesidir.

Nafaka artırımı davalarındaki değerden kaynaklı olarak zamanaşımı süreleri söz konusu olamaz. Kişiler herhangi bir zaman diliminde nafakanın artmasına ihtiyaç duyabilmektedir. Bundan kaynaklı olarak dava her zaman açılabilir. Diğer güncel içeriklerimiz sitemizde mevcuttur. Bu güncel içeriklerimiz için Google ile sitemize ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?