tr

Kadastro Tespitine İtiraz Davaları

26.05.2022
12
Kadastro Tespitine İtiraz Davaları

Kadastro tespitine itiraz davaları, arazinin tapu siciline kayıt yapılması adına haritalar ve araziler üstünde yapılacak kadastro ve tespit çalışmalarının gerçek dışı olması, başka kişilerin haklarını ihlal etmesi durumlarına yapılan itirazdır.

Bu kanundaki itiraz hakkı Kadastro Kanunu’nun 9. Maddesi ve sonrasında düzenlenmiştir. Taşınmazın haksız yollar aracılığıyla elde edilmesine açılan davalara da Kadastro davaları adı verilir. Taşınmazın sahibi mülkiyetini korumak için zamanaşımı süresine dikkat ederek dava açabilir.

Kadastro Tespiti İtiraz Davası Nedir?

Taşınmazın sınırları konusunda belirleme yapılması ve hukuki niteliklerin detaylı incelenmesinden sonra kişiye tapu verilir. Kadastro tespit işleminde taşınmazın sorun yaşanan akrabalarına verilmesi sonucunda taşınmaz sahibine karşı hak ihlali yapılmış olur. İhlalde mülkiyet hakkı bulunan kişi hakkını korumak adına dava açabilir.

Kadastro ekibinin yaptığı çalışmalarının süresi boyunca taşınmaz ile alakalı sınırlar belirlenir. Taşınmaz sınırları belirlenmeden de itiraz yapılabilir. Bu tarz itirazların sınırların belirlenmesinden 10 günlük süre zarfında yapılması gerekir.

Bu sürede sunulacak olan belgelerinde geçerliliği olmalıdır. Sınırların belirlenmesinden sonra kadastro ilan taşınmaz ile alakalı ilan yayınlar. İtiraz edecek kişi ilan süresi olarak karşımıza çıkan 30 günlük süre zarfında dava yoluna gidebilir.

Kadastro çalışmalarının bitmesinden sonra kadastro müdürü tarafınca onaylanmış olan tutanakların olması durumunda kadastro mahkemesinin kesin alınan kararlarının hepsi 3 aylık süre zarfında tapu kütüğüne geçer. Bu durumda ise taşınmazın hak sahibi ve mülkiyet hakkının korunması konusunda 10 senelik zaman diliminde dava açılabilir.

Kadastro Tespiti İtiraz Davasının Tarafları Kimdir?

Dava açabilecek olan kişi mülkiyet hakkı sahibidir. Tespitin yanlışlığından kaynaklı zarara uğrayan kişi, tespit yapan ekiplerin kusuru bulunsa bile devletin sorumlu olmasından dolayı devlete karşı dava yöneltilir. Devletim işlem yapmış olan birimi davalıdır.

Kadastro Tespitine İtiraz Hak Düşürücü Süre

Kadastro tespiti sonucuna hazırlanan tutanaklara itiraz yapılmaması ya da ilanın yapılmasından itibaren 30 günlük süre zarfında davanın açılmamasından sonra kadastronun yaptığı işlemler kesinleşir.

Tespitin kesinleşmesinden sonra da tapu iptali ve tescili davası yoluna gitmek mümkündür. Dava kadastronun tespitleri dahilinde kesinleşen tarih itibariyle 10 sene içinde açılabilir. Kanundaki bu süre hak düşürücü olan süreyi ifade etmektedir. Hak düşürücü sürenin geçmesinden sonra dava yoluna gitmek mümkün olmaz.

Yetkili ve Görevli Mahkeme

Kadastro tespiti konusunda itiraz için dava açılacaksa taşınmazın bulunduğu yerdeki mahkeme yetkilidir. Kadastroya konu hak ve iddialara dair davalar Kadastro Mahkemesinin görev alanındadır. Tutanakların kesinleşmesinden sonra dava yoluna gidilecekse Asliye Hukuk Mahkemesi görev alır.

Kadastro Tespiti Konusunda İtiraz Dilekçesi

Kadastro dava ve itiraz dilekçesinin hukuki zemine en uygun şekilde hazırlanması gerekir. Davayı açan kişinin haklı olduğu konuda istediği amaca ulaşması için önemlidir. İtiraz dilekçesi yaşanılmış somut olay dikkate alınarak incelenmelidir. Aksi olan durumlarda davada menfaati olan kişi ya da kişiler hak kaybına uğrayabilir. Benzer güncel içeriklerimize ulaşmak için Google aracını kullanabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?