İsim değiştirme davası, Türk Medeni Kanunu’nun 27.maddesi gereğince isim değiştirme sadece haklı nedenlerle hakimden istenebilmektedir. Kişilerin isim değiştirebilme hakları kişiye sıkı sıkı bağlıdır ve şahıs varlığı hakkının kullanılması olarak karşımıza çıkar. İsimlerin kişilerin üstünde önemli bir rol oynamasından dolayı haklısebeplerin varlığının bulunmasıyla isim değiştirilmesi mahkemeden talep edilir. Kişinin isim değişikliğine gitmesi halinde kişisel durumunda değişme olmaz. Haklı sebepleri bulunan kişiler isimin yanına ikinci bir isim eklemesi yapabilir ya da ikinci isimlerinin kendileri için silinmesini isteyebilir.
İsim Değiştirme Davasında Haklı Nedenler
İsim değiştirme davaları haklı olan sebepler kanunda sıralanmamıştır ve bunlar göreceli olarak karşımıza çıkar. İsimler kişileri temsil ettiğinden dolayı haklı olan sebepler değişebilir ve şahsi nedenlerin bazıları haklı olarak kabul edilebilir. Haklı nedenlere örnek vermek gerekecek olursak;
- Mesleki gerçekler
- İnsanların travmalarını hatırlaması ve etkilenmesi
- İsim telaffuzunun zor olması
- Ahlak kurallarına uygun düşmeyen isim varlığı
- İsimin oldukça kötü olay ile hatırlanması
- Toplum içinde kötü biline ve tanınan suçluya ait olması
- İsmin komik olması
- Kişileri incitecek olan siyasi isim olması
- Kişilerim kimliğinde var olan isminden farklı isim ile çevrede tanınması
- Kişinin ismine ait hissetmemesi
- Din değiştirilmesi
İsim Değiştirme Davasında Haklı Nedenlerin Olmaması
Kişilerin isminin değiştirmesi adına haklı bir sebep olmaması durumunda Nüfus Müdürlüğü tarafından gönderilecek olan temsilci aracılığıyla ismini değiştirmek istemekte olan kişi davacının talebi konusunda itiraz olabilir. İsim değiştirme de davalı taraf Nüfus Müdürlüğü’dür.
Dava Nasıl Açılır?
Dava Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır. Dava dilekçesinde isim değiştirilmesi konusunda haklı olan sebepler belirtilmelidir. Dilekçede davalı olan taraf Nüfus Müdürlüğü’dür. Toplum içinde davalı taraf anne ve baba olarak bilinse de bu detay yanlıştır. Duruşmaya Nüfus Müdürlüğü’nden bir temsilci katılır. Haklı nedenlere ait belgeler varsa dilekçe ile birlikte sunulabilir. Kanunen ismim değiştimede haklı nedenler arandığından detaylar net şekilde belirtilmelidir.
İsim Değiştirme Kararı Kaldırılabilir mi?
İsim değiştirme konusunda alınan karar kaldırılması mümkün olan karardır. İsminin değiştirilmesine karar verilmiş kişi bundan dolayı zarar görüyorsa isminin değiştirilmesi konusunda alınan kararın kaldırılmasını da talep edebilir. Kanun nezdinde ismin değiştirilmesinden sonra kararın kaldırılması adına itiraz için süre belirlenmiştir. Kişi ismini değiştirdikten sonra zarar görmeye başladıysa, bunu öğrendiği tarihten itibaren 1 sene içerisinde kararın tamamen kaldırılmasını talep edebilir.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
İsmin değiştirilmesi davasında görev alacak olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Bu dava kişiye sıkı sıkı bağlı olan bir dava olduğundan dolayı avukat ile açılabilir. Değişim yapacak olan kişi reşitse avukata vereceği vekaletname ile işlemleri başlatabilir. Reşit değilse velilerinin verecekleri vekaletname ile dava açılabilir. Google ile diğer içeriklerimize ve sitemize ulaşabilirsiniz.