
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeni ile boşanma, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi gereğince “evlilik birliği ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.” İbaresi bulunmaktadır.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması demek, eşlerin arasında şiddetli ve ciddi geçimsizlik durumunun bulunması, eşler arasında evliliği sürdürme konusunda ruhun ve isteğin kalmaması anlamına gelir.
Bu sebepten dolayı dava açan eş hakkında kusursuz olma şartı aranmaz. Yalnız davacının kusurunun daha fazla olması halinde davalının açılmış olan davaya itiraz hakkı bulunur. Meydana gelen her türlü geçimsizlik durumu evlilik birliğinin temelden sarsılmış olması anlamına gelmez. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması adına geçimsizlik durumu tarafları evlilik birliğini sürdürmeleri konusunda beklenmeyecek düzeyde olumsuz düzeyde etkilemiş olmalıdır.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Boşanmada Nedenler
Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına neden olan olaylardan kaynaklı eşler açısından sadece bir tanesine göre evliliğin çekilmez olması yeterlidir. Eşlerden bir tanesi aşağıdaki nedenlerden kaynaklı davacı olabilir.
- Cinsel nedenler
- Ekonomik nedenler
- Zihinsel hastalıklar
- Fiziksel hastalıklar
- Aldatma ve sadakatsizlik
- Dini inançlara saygısızlık
- Aşırı kıskançlık
- Eşin ciddi düzeyde borçlanması, eve haciz gelmesi
- Yatak sırlarında ifşa
- Duş almama, yıkanmama
- Çalışmak istememe
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ile Boşanma Davası Şartları
Evlilik Temelinden Sarsılmış Olmalıdır?
Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması, tarafların arasında çok ciddi ve şiddetli düzeyde geçimsizlik olması yahut anlaşmazlık bulunması anlamına gelir. Şiddetli düzeyde geçimsizlikten kasıt, uyuşmazlık ve kavga değildir. Evliliklerde belli başlı anlaşmazlıkların olması normal karşılanır.
Arada anlaşmazlıkların bulunması davanın açılması için yeterli değildir. Eşlerin arasındaki anlaşmazlık ve geçimsizliklerde evlilikten beklenen amacı gerçekleştirmeyecek düzeyde sarsma olması gerekir.
Eşlerin arasında evliliği sürdürebilme konusunda istek ve ruhun kalmaması, aralarında oluşan anlaşmazlık kişilerin bilincini ve iradesini söndürmesi evliliğin temelinden sarsıldığının göstergesidir. Evlilikte yaşanmış olan anlaşmazlıkların nitelikleri önem taşımaz. Önemli olan anlaşmazlıkların şiddetli düzeyde olmasıdır. Hakimler dava sırasında anlaşmazlıkları detaylı inceleyerek evliliğin temelinden sarsılıp sarsılmadığı konusunda karar verir.
Ortak Yaşamın Çekilmez Hale Gelmesi
Evliliğin temelinden sarsılması ortak yaşamın devam edebilmesi adına taraflar için ne denli katlanabilir olduğuna bakılır. Ortak hayatın devamı tarafların ikisi içinde katlanılmaz olmasına gerek bulunmaz.
Ortak hayatta eşlerden herhangi bir tanesi için durumun çekilmez hale gelmesi yeterlidir. Şartlar tamamen eşlere göre belirlenir. Hakimler bu konuda oldukça geniş düzeyde düşünerek hüküm verir. Hakimler eşlerin sosyal bakımdan çevreleri, eğitim durumları, yetiştirdikleri ve yaşadıkları çevreyi de göz önünde bulundurur.
Davaya İtiraz Hakkı
Evlilik birliğinin temelinden sarsılmasından kaynaklı açılan boşanma davalarında diğer eşin itiraz etme hakkı bulunur.Bu durumun meydana gelmesi için davayı açan kişinin kusurlu ya da davalıdan daha az kusurlu olması gerekir. Davalı eş diğer eşten daha kusurlu durumdaysa itiraz kabul görmez.
Yapılacak olan itirazda, bulunan hakkın kötü amaçla kullanılması da şarttır. 4721 sayılı T.M. K’nun 166. Maddesi gereğince, boşanma nedenlerinden herhangi bir tanesiyle açılmış olan davanın red edilmesi konusunda kararın verilmesi, kararın kesinleşmiş olduğu zamandan itibaren 3 sene geçmiş olması durumunda, hangi sebepten kaynaklanırsa kaynaklansın yaşam yeniden kurulmamışsa, evlilik birliğinde sarsılma olarak görülür. Eşlerden bir tanesinin talebi üstüne de karar verilir.
Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması Nedeni ileAnlaşmalı Boşanma
Bu tarz davalar anlaşmalı boşanma davası olarak kabul edilir ve anlaşmalı şekilde açılır. Davanın açılması adına evliliğin en az 1 sene sürmüş olması önemlidir. Boşanma için yapılacak olan protokolde velayet, nafaka, tazminat ve gereken diğer şartlarda anlaşılmış olması da gerekir.
Hâkim eşlerin anlaşma yaptıklarına kanaat getirmesi halinde evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle boşanmasına karar verir. Diğer işinize yarayabilecek olan içeriklerimize Google ile sitemiz üzerinden ulaşın.