tr

Evlilik Birliğine Hakimin Müdahalesi

02.10.2022
6
Evlilik Birliğine Hakimin Müdahalesi

Evlilik birliğine hakimin müdahalesi, Türk Medeni Kanunu’nun 169.maddesi gereğince boşanma davasında görev alan hakim eşlerin arasında oluşan uyuşmazlıklar konusunda takdir yetkisini kullanabilme imkanına sahiptir. Kanunda;

“Boşanma ve ayrılık davası açıldığında hakim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri res’en alır.” Yer almaktadır.

Eşlerin Geçimi ve Barınması

Tarafların arasında bulunan ayrılık yahut boşanma şeklinde devam eden dava süresince eşlerin beraber yaşaması zorunlu değildir. Hakim eşlerin beraber yaşamakta olduğu konutu hangisinin kullanması gerektiği konusunda karar verebilir. Tarafların konutun kullanımıyla alakalı kararsızlık yaşaması halinde hakim iki tarafın menfaatini de dikkate alarak karar verecektir. Bu karar kapsamında konut sahibinin kim olduğu önem taşımaz. Ayrılık talebiyle açılan davalarda hakim ortak olan konutun farklı zaman dilimlerinde ve belli süreler ile kullanımı ya da farklı zamanlarda tarafların beraber konutta bulunmak şartıyla kullanımıyla alakalı karar verebilir. Hakimin konut ile alakalı vermiş olduğu kararlarda dava sonuçlanmamıştır ve uygulanan tedbirler evlilik birliği süresince geçerli olur.

Mal İlişkilerinde Düzenleme

Evlilik birliği içerisinde edinilmiş olan mallar, aksi sözleşme ile mal ayrılık rejimi tabiiyeti bulunmuyorsa, eşlerin birlikte tasarrufu bulunan mallardır. Ayrılık ya da boşanma davası devam ederken bulunan malların maliki olan eşin karşı tarafın rızası bulunmadan tasarrufta bulunmasının önüne geçmek adına hakim gereken tedbirleri isterse alır. Ortak konut şeklinde kullanılan taşınmazın üzerine aile konutu şerhi işlenmesine karar verebilir. Aile konutu olarak tapuda işlem gören taşınmaz açısında rıza hilafına tasarrufta bulunmak mümkün olmaz.

Dava süresinde geçim sıkıntısı çeken eş açısından yoksulluk durumunu engellemek adına hakim tedbir nafakasına hüküm edebilir. Tarafların ekonomik açıdan koşullarının değerlendirilmesi sonucunda nafaka miktarı arttırılabilir, azaltılabilir yahut kaldırılabilir. Tedbir nafakası dava tarihinden itibaren hüküm edilebileceği gibi yargılama sürecinde oluşan olayların değerlendirilmesine göre farklılıklar da gösterebilir. Tedbir nafakası davanın sonuçlanmasıyla son bulacaktır.

Çocukların Genel Durumları

Tarafların çocuklarının velayet konusundaki durumları kamu düzenine dair bir konu olduğundan hakim bu konuda gerekli olan tüm delilleri detaylı değerlendirir. Bunun sonucunda çocuğun genel menfaatine göre belirlemeler yapılır çocukların dava süresince geçici velayeti, gelişmiş olan durumlara, alınmış raporlara ve çocuğun beyanına göre şekillenir. Çocuğun verdiği beyana itibar edilip edilmeyeceği, somut olayların sonucunda verilen beyanlar ve tarafların talepleri yine çocuğun menfaati düşünülerek değerlendirilir. Çocuğun en yüksek yararı ve aile birliği göz önüne alınarak iştirak nafakası ve velayet açısından gereken tüm önlemleri hakim takdir yetkisini kullanarak alır.

Davada Hangi Mahkeme Yetkilidir?

Medeni Kanun’un 201.maddesi gereğince eşlerden herhangi bir tanesinin yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Eşlerin yerleşim yerleri farklıysa, iki eşte önlem alınması konusunda talepte bulunmuşsa ilk talepte bulunan kişinin yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Gerekli önlemlerde değişimlerin yapılması, kaldırılması ve tamamlanmasıyla alakalı yetkili olan mahkeme önlem kararlarını veren mahkemedir. Tarafların ikisininde yerleşim yeriyle alakalı değişiklik bulunuyorsa herhangi bir tanesinin yerleşim yeri mahkemesi yetkilidir. Google ile sitemize ve diğer içeriklerimize ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?