tr

Boşanma Davası Nedir? Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

29.03.2022
42
Boşanma Davası Nedir? Boşanma Davası Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Boşanma Davası Nedir? ile alakalı içeriğimize hoş geldiniz. Boşanma davası, eşlerin mahkeme kararıyla evlilik birliğini sonlandırmak üzere açtıkları bir davadır. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma olmak üzere iki çeşit boşanma davası açılabilir.

Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanma, Aile Mahkemesi tarafından hazırlanan ve anlaşmalı boşanma protokolü adı verilen bir protokol ile evlilik birliğine son verilmesini ifade eder. Mahkemeye verilecek bir dava dilekçesi ve mahkemenin hazırlayacağı boşanma protokolü ile tek celsede boşanma kararı verilmektedir. Çekişmeli boşanma davasında uygulanan dilekçelerin teatisi, ön inceleme gibi aşamaların bulunmadığı ve kendine özgü kuralların uygulandığı özel bir dava çeşididir. Anlaşmalı boşanma için her iki eş boşanma yönünde anlaşmış olmalı ve evliliklerinin üzerinden en az bir yıl geçmiş olmalıdır. Yetkili mahkemenin belirlenmesi bakımından da farklılık gösterir, şöyle ki eşler ikametgahları önemli olmadan herhangi bir aile mahkemesinde bu davayı açabilirler. Konuya ilişkin daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilmek için Anlaşmalı Boşanma Nedir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma

Eşlerden birinin boşanmak istemesine karşın diğer eşin boşanmak istememesi veya her iki eş boşanmak istemelerine rağmen boşanmanın sonuçlarından olan nafaka, velayet gibi hususlarda anlaşamamaları halinde gündeme gelen boşanma davası türüdür. Anlaşmalı boşanmadan daha uzun ve farklı bir şekilde işleyen bir süreç olup, eşler resmi nikahlı olmak şartıyla çekişmeli boşanma davasını her zaman açılabilir. Burada önemli olan iddiaların ispatlanmasıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta var ki ispat faaliyeti hukuka uygun deliller ile yapılmalıdır. Hukuka aykırı olan örneğin özel hayatın gizliliğini ihlal eden deliller hükme esas alınamayacaktır.

Ayrıca belirtmek gerekir ki çekişmeli boşanma süreci eşlerin anlaşamadıkları, kimi zaman birbirlerini görmek dahi istemeyecekleri, psikolojik olarak da ağır ve yorucu bir süreç olduğundan alanında uzman bir boşanma avukatı ile bu sürecin yürütülmesi gerekmektedir. Bu şekilde daha hızlı, doğru ve sağlıklı sonuçlar alınabilecek, hak kayıpları ve mağduriyetlerin önüne geçilecektir. Avukat tutabilecek maddi gücünüzün olmaması halinde adli yardım müessesesinden faydalanarak ücretsiz avukatlık hizmetinden faydalanabilirsiniz.  Bu konuya ilişkin daha detaylı bilgi almak için “Barodan Nasıl Ücretsiz Avukat Talep Edilir / Adli Yardım” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çekişmeli Boşanma Sürecindeki Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma davası ancak kanunda öngörülen sebeplere dayanılarak açılabilir. Bu sebepler 4271 sayılı Medeni Kanunun 161 ila 166. maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Özel boşanma sebepleri beş tane olup bunlar:

  • Zina (TMK 161)
  • Hayata Kast, Pek Kötü Muamele veya Onur Kırıcı Davranış (TMK 162)
  • Haysiyetsiz Yaşam Sürme veya Suç İşleme (TMK 163)
  • Terk (TMK 164)
  • Akıl Hastalığı (TMK 165)

Özel boşanma sebebi olarak sayılan bu hallerde davacı eş, davalı eşin kusurlu olduğunu ispatla yükümlü değildir. Kanunda sayılan bu hallerin varlığını ispatlamak boşanma için yeterlidir.

Genel boşanma sebepleri üç tane olup bunlar:

  • Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması (TMK 166/1)
  • Eşlerin Anlaşmalı Boşanması (TMK 166/3)
  • Evlilik Birliğinin Yeniden Kurulamaması (TMK 166/4)

Genel boşanma sebeplerine dayanarak boşanma davası açan eş, davalı eşin kusurunu ispatlamak durumundadır. Genel boşanma sebeplerine dayanılarak açılan davalarda tarafların kusur durumunun ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira davayı açan eş tamamen kusurlu ise kendi kusuruna dayanarak hak elde etmesi hukuk düzenince korunmaya değer görülmeyerek reddedilecektir. Davacı eş, davalı eşe nazaran daha ağır kusurlu ise davalı eşin kendisine karşı açılan davaya itiraz etme hakkı doğacaktır. Açılan davada eşlerin kusurları eşit ise taraflar birbirlerinden tazminat talep edemeyeceklerdir ancak boşanmalarına karar verilecektir. Yine davacı eşin davalı eşe göre daha az kusurlu olması ve boşanma sebeplerinin olması halinde tarafların boşanmaları yönünde karar verilecektir.

Hâkim tarafından verilen boşanma kararının kesinleşmesi halinde taraflar arasındaki evlilik birliği son bulacak ve mahkeme kararı nüfus kütüğüne işlenecektir.

Taraflar her ne kadar boşanma talebi ile mahkemeye başvurmuş olsalar da hakim boşanmaya yeterli sebeplerin olmadığı gerekçesiyle tarafların bir süre ayrı yaşamaları yönünde de karar verebilir. Bu karara ayrılık kararı denir.

 

Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk mahkemesi Aile mahkemesi sıfatıyla bu davayı görecektir.

Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkemeye ilişkin özel bir düzenleme bulunmayıp eşler ikametgâh adresleri önem arz etmeksizin uygun buldukları herhangi bir yer mahkemesinde dava açabilmektedirler.

Çekişmeli dava söz konusu olduğunda üç farklı yetkili mahkeme davayı görebilecektir. Bunlar:

  • Eşlerin son olarak 6 ay birlikte yaşadığı yer mahkemesi,
  • Davacı eşin yerleşim yeri mahkemesi,
  • Davalı eşin yerleşim yeri mahkemesidir.

Boşanma Davası Nedir? ile alakalı içeriğimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bunlar gibi konulara ulaşım sağlamak için sitemiz üzerinden veya Google arama motoru üzerinden arama sağlayabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?