Bekleme müddetinin kaldırılması, bekleme müddeti iddet müddeti olarak da adlandırılır. Türk Medeni Kanunu’nun da boşanma ile alakalı düzenlemeler arasında yer alır. Boşanmak istemekte olan bayanların boşanmadan sonra 300 gün süresince evlenemeyeceğini ifade etmektedir. Kanun kapsamında getirilmiş olan bu süre tamamen gebelik halinde doğabilecek olan çocuğun korunmasından dolayıdır. Durumu örnekleyecek olursak;
Bir kadın kocasıyla evliliğini sonlandırdıktan sonra farklı bir erkekle evlenmek için kanun kapsamında 300 gün beklemek zorundadır. Boşanma davasıyla kadın ve erkek arasında bulunan evlilik bitse bile kadının gebe olup olmadığı belli olmayacaktır. Bundan kaynaklı olarak gebelikte çocuğun babasının kim olduğu konusunda karmaşa çıkacaktır. Bu sorunun ortadan kaldırılması adına iddet müddeti süresi beklenmelidir.
Kadının boşanma tarihi boşanma davasının kesinleşmiş olduğu tarihtir. Boşanma davalarında boşanma kararlarının kesinleşmesi konusunda prosedürler bulunur. İlk olarak mahkeme tarafınca verilmiş olan kararlar gerekçelendirilir. Ardından bu gerekçeler iki taraf da tebliğ edilecektir. Kanuna uygun şekilde yapılan tebliğ işleminden sonra itiraz ile alakalı süre işleyecektir. Karara belirlenen yasal süre içerisinde itirazda bulunulmazsa kesinleşir. Boşanan kadının doğumuyla kanunda söz konusu olan süre sona erer. Türk Medeni Kanunu’muzun 132.maddesinde bulunan 2.fıkrada;
- “Doğurmakla süre biter” ibaresi bulunur.
Türk Medeni Kanunu’muzun 132.maddesinde bulunan 3.fıkrada;
- “Kadın önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”
Bekleme Müddeti Bitmeden Evlilik Yapılır mı?
Kadının gebe olmadığı mahkeme kararı ile kanıtlanmışsa bekleme süresi bitmeden evlilik yapmak mümkündür. Yalnız mahkeme kararı olmadan ve süre bitimi beklemeden evlilik yapılabileceği durumlar bulunur. Boşanan kadın ve erkek tekrardan evlenmeye karar verirse beklemelerine gerek yoktur.
Bekleme Müddeti İçinde Kadının Hamile Kalması ve Doğum
Boşanmanın mahkemece kesinleşmesinden sonraki bekleme süresi içinde kadın doğum yaparsa kanun nezdinde bebeğin babası boşanılan koca sayılır. Bu durum kanunda babalık karnesi kapsamında işlem görürü. Babalık karinesi kesinlikle kesin bir karine olarak karşımıza çıkmaz. Bu durum ispatlanabilir. İddet süresi içinde kadın farklı bir erkekten hamile kaldıysa yeniden evlilik yapabilmesi adına sürenin bitmesini beklemelidir. Bu süre zarfında evlilik için hamile olmadığı mahkemeye ispatlanmalıdır.
Eşin Kayıp Olması Durumunda Yeniden Evlilik Yapmak
Evli olan kişinin yeniden farklı bir kişiyle evlilik yapması mümkün değildir. Evli olan bir kişi eşiyle boşanmadan tekrardan evlenemez. Eşi kaybolmuş olan kişilerin eşi ölüm tehlikesi içinde kaybolmuşsa veya kendisinden uzun zamandır haber alınamaz durumdaysa gaiplik kararı aldırılması gerekir. Gaiplik kararının alınması konusunda belli başlı şartlar bulunur. Bu şartların oluşması sayesinde mahkeme kararıyla gaiplik kararı alınır. Alınan karar neticesinde boşanma işlemi gerçekleşir ve tekrardan evlilik yapılabilir.
Bekleme Müddeti Nasıl Kaldırılır?
İddet müddeti kendiliğinden sürenin sona ermesinden sonra kalkar. İddet müddeti süresini beklemek istemeyen kişilerin mahkeme aracılığıyla iddet müddeti kaldırılması konusunda dava yoluna başvurması gerekir.Sürenin kalmasının mutlaka mahkeme kararıyla kaldırılması önemlidir. Sürenin kaldırılması adına dava açılması yeterli olur. Boşanma sonrasında bekleme süresinin kaldırılması konusu hukuksal açıdan prosedürleri olan bir dava türüdür. Dava tarafı olmayan dava türleri arasında yer alır ve çekişmesizdir.
Dava Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?
Bekleme süresinin kaldırılması davalarının sonuçlanması hukuki durumlar göre farklılıklar gösterir. Sürecin hızlı bir şekilde işlemesi için konusunda uzman olan avukat desteği alınmalıdır. Dava 1 hafta sonuçlanabileceği gibi 1 aylık süre içinde de sonuçlanabilir.
Görevli ve Yetkili Mahkeme
Bekleme süresinin kaldırılması davasında görev alacak olan mahkeme Aile Mahkemesidir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı şehirlerde Asliye Hukuk Mahkemesi görev alır. Bekleme süresinin kaldırılması davasında yetkili olan mahkeme kadının yerleşim yerindeki mahkemedir.
Davada Zamanaşımı ve Hak Düşürücü Süre
Bekleme süresinin kaldırılması davalarında, dava gereğince hak düşürücü bir süre yahut zaman aşımı süresi bulunmasa da mantık ve usul gereğince bekleme müddetinin başlama tarihinden itibaren 250 ila 260 gün sonra davanın açılması gerekir. Bu süre en geç olan süredir. Bu dava türleri çekişmesi olmayan ve çabuk sonuca ulaşılan dava türlerindendir. Google ile sitemize ulaşabilirsiniz.