tr

Babalık Kurulan Soybağına İtiraz Ve İptal

14.05.2022
20
Babalık Kurulan Soybağına İtiraz Ve İptal

Babalık kurulan soybağına itiraz ve iptal yazımıza hoş geldiniz. Soybağı, çocuğun anne ve baba ile olan bağını ifade eder. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 282/1. Maddesine gereğince “Çocuk ile anne arasında bulunan soybağı doğumla kurulur.”

Anne ve çocuk arasındaki bu bağ kan bağından ve kendiliğinden doğan bir durumdur. Bundan dolayı annenin çocuğunu tanıması ya da anne ile çocuğun soybağını red etmesi mümkün olan bir durum değildir.Türk Medeni Kanunu’nun 283/3. Maddesine gereğince “ Soybağı evlat edinme aracılığıyla da kurulur.” İbaresi bulunmaktadır. Kanunun gereklilikleri ve şartların uygun olması halinde edinilen evlat ile soybağı kendiliğinden kurulmuş olur.

Baba ile Soybağı Nasıl Kurulur?

Türk Medeni Kanunu’nun 282/2 ve 3. Maddesine gereğince “çocuk ve baba arasındaki soybağı, anne ile yapılan evlilik, tanıma ya da hâkim hükmüyle kurulur.” İbaresi bulunmaktadır.

Soybağının Reddi Davası Nedir?

Dava aracılığıyla babalık karinenin ortadan kaldırılması hedefleyen hukuksal yola soybağının reddi denir. Çocuğun nüfus cüzdanında baba olarak gördüğümüz kişinin aslında babası olmadığını iddia edilmesiyle soybağı davası açılabilmektedir. Bu dava sadece baba ile çocuğun arasında bulunan soybağının reddinin ortadan kaldırılmasını hedefler. Soybağı reddi davası yenilik ortaya çıkartan bir dava türüdür. Hakemce soybağı reddinin kabul edilmesinden sonra baba ve çocuk arasında bir ilişki kalmaz. Bu davadan sonra miras sonlanır.

Soybağının ( Nesebin ) Reddi Davası Hangi Durumlarda Açılır?

Çocuğun evlilik içerisinde anne rahmine düştüğünde soybağının reddi davasının açılması;

Çocuk evlilik içerisinde anne rahmindeyse, davacının kocanın kesinlikle baba olmadığı konusunu ispat yükümlülüğü bulunur. Türk Medeni Kanun’a göre evlendikten sonra en az 180 gün geçince ve evliliğin bitmesinden sonraki 300 günlük sürede doğan çocuk anne rahmine düşmüş sayılmaktadır. Evlilik içinde bu durumun yaşanması babalık karinesini kuvvetlendirir. Kocanın cinsel ilişkinin mümkün olamayacağını ispat etmeli yahut illiyet bağının yokluğunun kanıtını yaparak babalık karinesini ortadan kaldırabilir. Soybağını red etmek isteyen erkek döllenme süresince, doğumdan 300 gün öncesi ve 180 gün öncesi arasında eşiyle cinsel ilişki yaşamanın kesinlikle imkânsız olduğunun ispatını yapmalıdır.

Çocuğun evlilikten önce ya da ayrı yaşama esnasında anne rahmine düştüğü zaman soybağının reddi davasının açılması;

Çocuk evlenmeden önce ya da ayrı yaşama esnasında annenin rahmine düşmüşse davacının farklı bir kanıt getirmesine gerek bulunmaz. Hamile kalma süresinde kocanın eşiyle cinsel münasebette bulunması konusunda delil bulunuyorsa kocanın babalık konusundaki karinesi devamlılığını sürdürür.

Soybağının Reddi Davası Kim Tarafından Kimlere Açılır?

Soybağının reddi davasını erkek babalık karinesi durumunu çürütmek amacıyla açabilir. Baba bu durumda davayı çocuğa ve eşe açar. Davanın açılması konusunda hak öncelikli olarak babaya verilmiştir. Çocuğun babasının koca olmasından dolayı dava açma hakkının önceliği erkeğe aittir.

Çocuk dava açacaksa baba ile anneye karşı açar. Eğer çocuk ergin değilse atanacak olan kayyım kendisine yapılan tebliğden sonraki 1 sene, çocuğun doğumundan sonraki 5 sene içerisinde davayı açmalıdır. Soybağı reddi davalarında davacının erkek olması durumunda anne ile çocuk arsında dava arkadaşlığı bulunacağından dolayı sadece anne ile çocuğa açılmış olan davalar red edilir. Anne ya da çocuktan bir tanesi ölmüşse dava sağ kalmış olana karşı, her ikisi de ölmüşse geride kalan mirasçıya karşı açılabilir.

Soybağının Reddi Davasında İspat

Soybağının reddi davasının kim tarafından yapıldığı ve hangi koşullar dahilinde açıldığı ispatı açısından önem taşımaktadır.

  • Çocuk evlilik durumu varken anne rahmine düşmüşse davacı olan kişi kocanın baba olamayacağını ispat etmelidir.
  • Çocuk evlenmeden daha önce ya da ayrı yaşama esnasında anne rahmine düşmüşse davacının kanıtına gerek bulunmaz.

Babalık Karinesi Nedir?

Türk Medeni Kanunu’nun 285. Maddesi gereğince; “evlilik devam ederken ya da evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğan çocuğun babası erkek eştir.” Çocuğun eşe ait olduğunun kabulüne babalık karinesi adı verilir.

Soybağının Reddi Davasında Hak Düşürücü Süreler

  • Eşin soybağI reddi davası açması halinde, çocuğun doğması ve baba olmadığının, kadının hamile kaldığı esnada farklı erkekle cinsel münasebette olduğunun öğrenildiği tarih dikkate alınarak 1 sene içinde davanın açılması zorunludur.
  • Çocuk bu davayı açacaksa, çocuğun ergin olması tarihinden itibaren 1 sene içinde davanın açılması zorunludur
  • Dava açımı konusunda öngörülmüş sürelerde yaşanan gecikme haklı bir nedene dayanıyorsa, 1 senelik süre bu nedenin ortadan kalkmasından sonra başlar.

Evlilik Birliğinde Doğmayan Çocuğun, Anne ve Babasının Sonradan Evlenmesiyle Soybağının Belirlenmesi

Evlilik birliğinin dışında dünyaya gelen çocuk, anne ile babasının evlilik yapması durumunda kendiliğinde evliliğin içerisinde doğan çocuğa ait hükümlere tabi tutulur. Evlilik birliği dışında doğan çocuğu eşler, evlendikten sonra ya da evlenme esnasında ikametgâh adresinde ya da evliliğin yapıldığı yerde bulunan nüfus memurluğuna bildirim yapmak zorundadır. Bildirim yapılmadıysa evlilik içinde doğan diğer çocuklara dair hükümlere tabi olması da engellenmez.

Soybağının Reddi Davası Ne Kadar Sürer?

Yargılama aşaması sürerken birçok etken yargılamanın uzun mu, kısa mı süreceğini etkiler. Adli tatilin araya girmesi, ilgili makamların yoğunluğu, dosyada bulunan iş yükü tarzındaki etkenler dava sürecinin uzamasını sağlar. Genel ortalamaya bakıldığı zaman davanın 8 ay ila 1 sene içinde sonuçlandığı gözlemlenmektedir. Mahkeme kararı neticesinde istinaf kanunundan faydalanmak istenirse dava süreci 1 seneye yakın uzayabilir.

Soybağının Reddi Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme

Soybağının reddi davasında görev alan mahkeme Aile Mahkemesidir. Davalı ve davacı taraftan bir tanesinin yerleşim yerindeki mahkeme yetkilidir.

Soybağının Reddi Davasında Maddi ve Manevi Tazminat Almak Mümkün müdür?

Tazminat davası zarara uğrayan kişi tarafından Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılır. Kişilik haklarının ihlali söz konusu olduğundan dolayı maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulur. Soybağının reddi davalarında bağın kaldırılması konusunda karar verilmiş olan baba, biyolojik babadan çocuğa yaptığı masrafları, gereken şartların varlığını yerine getirmesi halinde dava yoluna giderek isteyebilir. Google ile benzer güncel içeriklerimize ulaşabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Fırat ACAY
Fırat ACAY
Merhaba. Size nasıl yardımcı olabiliriz?